Život je maraton

Ima jedan tekst koji sam napisao pre 3 godine. Napravio sam copy/paste ovde i nadam se da imate da odvojite koji minut da ga pročitate. Može se reći da ima veze sa aktuelnim izborima u Srbiji. Može se reći da objačnjava zašto radim ovu akciju. Ali najviše ima veze sa nama samima i svetom koji želimo da izgradimo oko sebe.


„Običnog čoveka ne interesuju političari. Ni političare ne interesuje običan covek.“ kaže aforizam. Jedan od prvih blogova ovde zvao se Promeni sebe i promenićeš svet oko sebe, na šta je kolega sa posla podsmešljivo prokomentarisao kako on ne vidi da se svet promenio.
U kakvoj su vezi ove dve stvari?
Prethodnih dana sve je brujalo od predizbornih kampanja i politike. Izaći na izbore ili ne. Glasati za ovog ili onog. I na kraju, ko god da pobedio, uvek dobijemo isto. Jer ljudima na vlasti nije stalo do nas. Jedina bitna stvar političarima su oni sami i njihovi lični interesi. I u tom pogledu većina nas ne može previše da učini kako bi se tu nesto promenilo.
Svi smo mi u većoj ili manjoj meri robovi naših sujeta i strahova, a pogotovo oni koji sebe nazivaju našom „elitom“. Da se razumemo, ne isključujem sebe iz ove priče ni malo (niko bolje od mene ne zna koliko užasna osoba umem da budem). Ali to ne treba da nas spreči da se konstantno borimo da budemo bolji od sebe i da izađemo iz tog začaranog kruga. Na neki način, to je kao trčanje maratona. I možda ne možemo da promenimo neke velike stvari, ali zato svako od nas može da uradi nešto malo, da odvoji deo sebe i poboljša deo realnosti koja nas okružuje. To može da bude kroz trčanje u humanitarne svrhe, kao što je cela akcija sa BELhospicom kojoj je i posvećen ovaj blog. Ali ne mora da bude samo to. Odnesite višak stvari deci iz Svratišta. Udomite nezbrinutu životinju. Pomozite starijim sugrađanima sa kojim ste u zgradi ili odvojte pola sata da provedete društvo sa njima ako su ostali sami u životu. Izbor je vaš. Delić po delić, svako od nas može da učini stvari oko nas boljima. A onda će se to jednog dana sklopiti u puno veću sliku.
Zato i ima istine kad trkači kažu – Život je maraton. U toj borbi sa sobom, da izađemo bolji i jači savršeno se oslikava šta treba da radimo i u ostalim aspektima svog života. Da budemo bolji od onoga što jesmo i da se borimo da svet bude bolji od onoga što jeste.
Ja se borim za delić lepšeg sveta trčeći za BELhospice. 
Kako ćeš ti promeniti svet oko sebe?

Advertisements

One thought on “Život je maraton”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s