U zekinoj kuhinji – Fast Food

Burgeri, pileća krilca sa žara, pomfrit, ćevapi, koka-kola, fanta, sprajt. Ako vam se čita o tome – razočaraću vas. Ovo je tekst o nečemu drugom.
Podeliću sa vama par recepata o jelu koje se može spremiti uz minimalno vremensko angažovanje u kuhinji (odatle i Fast food 🙂 ), može biti prilog uz glavno jelo, ili obrok sam za sebe. Sastojci su u većini slučajeva sirovi tako da je ono što unosite u organizam maksimalno zdravo. Osvežiće vas, okrepiti i iznenaditi svojim šarenilom ukusa.
Bez daljeg uvijanja – danas su na meniju – salate 🙂

Salata od rukole i rotkvica
Za ovaj recept potrebno vam je:
1 veza rotkvica
rukola (što više to slađe 🙂 )
supena kašika semenki suncokreta
1 manja keleraba
maslinovo ulje
vinsko sirće
malo šećera
Iseckajte rotkvice na tanke kolutiće, kelerabu na kockice, dodajte rukolu pa sve prelijte mešavinom sirćeta ulja i šećera. Za kraj pospite sve suncokretom.
0000.jpg

Hladna salata od praziluka
Za ovaj recept potrebno vam je:
2 veća praziluka
150g kukuruza šećerca
kašika soka od limuna
pavlaka
čaša jogurta
italijanska mešavina zašina
malo maslinovog ulja
Isecite praziluk na kolutiće i pržite ga desetak minuta na maslinovom ulju i potom mu dodajte kukuruz šećerac. Pržite još minut-dva pa ostavite da se ohladi.
Pomešajte pavlaku i jogurt, dodajte sok od limuna i italijansku mešavinu začina. Prebacite praziluk i kukuruz u činiju, pomešajte ga sa napravljenom smesom i ostavite salatu par sati u frižideru da se hladi.

Pikantna krompir salata
Za ovaj recept potrebno vam je:
5-6 crvenih krompira
5 tvrdo kuvanih jaja (oguliti ih i prepoloviti)
1 kašičica soli
3 mlada luka ili praziluk
1 šolja majoneza
1 kašika senfa
1 supena kašika karija
1/2 kašičice bibera
Kuvajte krompir dok ne omekša, pa ga izvadite i ostavite da se cedi. Nakon toga ga oljuštite i isecite na manje delove.
Odvojite belanca od žumanaca.
U veliku šerpu ubacite krompir, usitnjena belanca od jaja, pola kašičice soli, mladi luk/praziluk i pomešajte.
U posebnu činiju stavite žumanca i izgnječite ih. Zatim dodajte drugu polovinu kašičice soli, majonez, senf, kari i biber i mešajte sve sastojke dok ne budu dobro umućeni.
Smese iz obe činije sjedinite, a biber i so stavite po želji.
Ostavite salatu da se hladi par sati.00.jpg

Salata od dimljenog lososa i praziluka
Za ovaj recept potrebno vam je:
3-4 veća praziluka
300 g feta-sira
pakovanje dimljenog lososa
4 dl kisele pavlake
100 g majoneza
so
Praziluk iseckajte na kolutiće, dodajte feta-sir, lososa , kiselu pavlaku i majonez.
Sve lepo sjedinite i posolite.
000.jpg

Salata od cvekle, šargarepe i jabuke
Za ovaj recept potrebno vam je:
1/2 šolje soka od pomorandže
2 kašičice soka od limuna
2 čena ispasiranog belog luka,
so, biber
1/4 šolje maslinovog ulja
3 veće šargarepe
2 jabuke, oljuštene i isečene na četvrtine
1 velika cvekla
Pomešajte sokove, ispasiran beli luk, so i biber. Dok mešate, polako dodajte maslinovo ulje.
Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuke, a zatim ih dodajte u posudu sa pripremljenim prelivom.
Salatu služite 30 minuta nakon pripreme.
000 (2).jpg

Salata od kruške i bundeve
Za ovaj recept potrebno vam je:
2 kruške vilijamovke
200g bundeve, naseckane nakockice
šaka oraha
100g feta sira ili gorgonzole
maslinovo ulje
vinsko sirće
šećer
Propržite bundevu na maslinovom ulju par minuta i ostavite je da se ohladi. Dok se hladi, isecite kruške i sir na kocke, sameljite orahe, te dodajte bundevu i prelijte pomešanim maslinovim uljem, sirćetom i šećerom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s