U zekinoj kuhinji – Patlidžan edition

Da volim avokado, to je do sad dobro poznata činjenica. Postoji i jedna povrćkica koja se, mislim, ne zatiče previše često na kuhinjskim stolovima kod nas – plavi patlidžan.
Meni je on inače nekako savršena zamena za ukus mesa u jelima, pa evo ideja kako se možete igrati u kuhinji sa njim.

Vegetarijanska lazanja
Za ovaj recept potrebno vam je:
300g patlidžana
glavica crvenog luka
kukuruz šećerac

crveni pasulj (iz konzerve)
100g narendanog edamera, gaude ili maasdama

malo maslinova ulja
3-4 čeri paradajza

kore za lazanju
so, biber, italijanska mešavina začina
Za preliv predlažem preliv od indijskog oraha, ali možete napraviti i običan bešamel sos.
Sitno iseckani crveni luk i patlidžan propržite na maslinovom ulju dok ne omekšaju i pospite italijanskom mešavinom začina. U vatrostalnu potom ređajte red kora za lazanju pa patlidžan i luk, pasulj, kukuruz, rendani sirom i pospite prelivom od indijskih oraha (ili bešamelom). Kad popunite posudu, prelijte kore još jednom prelivom, pospite sir i stavite par čeri paradjza presečenih na pola. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-25 minuta i potom uživajte 🙂

Namaz od patlidžana
Za ovaj recept potrebno vam je:
500 g patlidžana
2 čena belog luka
malo maslinova ulja
malo limunova soka
šaka naseckanih badema
so, biber, vlašac, peršun, bosiljak
Patlidžane narežite na kolutove, propržite na tiganju u malo ulja dok ne omekšaju i ostavite ih da se ohlade. Prebacite ih u blender dodajte beli luk, vlašac, peršun, bosiljak so i biber, preostalo maslinovo ulje i limunov sok i blendirajte da dobijete kremastu smesu.
Na kraju umešajte nasjeckane bademe.
Namaz jako lepo ide na vruće bruskete, bilo za doručak ili večeru. Prijatno 🙂

img_20170213_201656
U članku Trkački sumrak pominjao sam da žurim da pravim večeru prijateljima. Evo šta je bilo na meniju te večeri 🙂

Patlidžan sa susamom i lanom
Za ovaj recept potrebno vam je:
500g patlidžana
3 jaja
150 g brašna
150 g prezle
60g susama
60g lanenih semenki
malo maslinovog ulja
1/2 kašičice kulinat natura
peršunov list, so
Patlidžane ogulite, operite i isecite po dužini na parčad debljine 1 cm. Ostavite ih u plastičnoj posudi prelivene vodom pola sata da izađe gorčina.
Odlijte vodu pa posolite patlidžane. Neka ovako odstoje još par minuta, potom ih malo protresite u posudi i spremni su za paniranje.
U jedan tanjir stavite brašno. U drugom tanjiru umutite viljuškom jaja i dodajte malo kulinata i peršunovog lista. U trećem tanjiru pomešajte prezlu i semenke susama i lana.
Svaki patlidžan uvaljajte prvo u brašno pa u jaja pa u prezlu sa semenkama.
Patlidžane ređajte u veliki pleh od rerne u koji ste stavili papir za pečenje.
Na kraju svaki patlidžan pokapajte sa par kapi ulja.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite patlidžane oko 15 minuta, pa izvadite tepsiju i preokrenite svaki patlidžan na drugu stranu i samo ih dopecite još 5-10 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da budu rumeni.
Ovako spremljen patlidžan je vrlo lep uz tartar sos ili sos od mirođije, ali možete ga servirati i uz bilo šta drugo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s