This is PASTAAAA!

Carboloading ili unošenje ugljenih hidrata pred trku kod trkača najčešće znači jedenje paste. Neko se odluči i za pizzu, ali najčešće se klopaju makaroni ili špageti preliveni milaneze ili bolonjeze sosom, sirom ili pestom.
Evo nekih varijacija na temu za sve one koji žele da obogate svoj jelovnik pred trku (ili jelovnik uopšte).
3.jpg

Preliv od indijskog oraha
Za ovaj recept potrebno je:
Šaka sirovog indijskog oraha
maslinovo ulje
kašika brašna
belo vino
250ml pavlaka za kuvanje
so
muskatni oraščić

Usitnite indijski orah u blenderu. Sipajte ulje tako da prekrije dno šerpe blago ga zagrejte pa u njega dodajte kašiku brašna i indijski orah. Ostavite ga da se krčka 2-3 minuta, sipajte malo belog vina i promešajte da se masa sjedini. Na tihoj vatri na kraju dodajte pavlaku za kuvanje, so, narendajte malo muskatnog oraščića i mešajte dok se preliv blago ne zgusne.
Ovaj preliv lepo ide i preko barenog povrća, npr. brokolija.
IMG_20170128_155036.jpg
A kad već spominjem brokoli…

Preliv od brokolija i avokada
Za ovaj recept potrebno je:
1 brokoli
1 manji avokado
250ml pavlake za kuvanje
maslinovo ulje
kašika putera

Brokoli barite na pari dok ne dobije lepu, svetlozelenu boju i ne omekša pa ga potom prebacite u blender. Dodajte pavlaku za kuvanje i malo maslinovog ulja, usitnite ga pa potom dodajte i avokado. Blendirajte dok se ne dobije ujednačena masa.
Istopite puter u šerpi na blagoj vatri pa mu dodajte pavlaku za kuvanje. Kad se zagreje, dodajte smesu od brokolija i avokada. Kuvajte par minuta, mešajući da se sve sjedini.
2.jpg

Preliv od začinskog bilja
Za ovaj recept potrebno je:
maslinovo ulje
kašika brašna
250ml pavlaka za kuvanje
začini: bosiljak, origano, majčina dušica, vlašac, so
2 kašičice karija
Nalijte dno šerpe maslinovim ulje, ubacite polovinu spremljenih začina i zagrejte sve na blagoj vatri. Dodajte kašiku brašna, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Nalijte sve pavlakom za kuvanje, dodajte kari i ostatak začina i mešajte dok se preliv ne zgusne.

Ova kombinacija jako lepo ide uz pržene sitne komadiće pilećeg filea koji ste prethodno uvaljali u senf. Dodajte ih na kraju u preliv i potom nalijte na pastu po vašem izboru

Špageti sa limunom i maslinovim uljem
Za ovaj recept potrebno je:
špagete
3 limuna
1/4 šolje maslinovog ulje, plus dodatna za služenje
1/4 šolje pavlake za kuvanje
oko 1/2 šolje parmezana, plus dodatna za služenje
Mleveni crni biber
so

Malo svežeg bosiljka ili rukole
Kuvati špagete u dobro posoljenoj vodi.
Dok se testenina kuva, narendajte korice limuna, a limun posle iscedite.
Ocedite pastu ali sačuvajte šoljicu i po vode u kojoj ste je kuvali. Kuvajte maslinovo ulje, pavlaku, narendanu koricu i 1 šolju vode od testenine zajedno, dva minuta na visokoj temperaturi. Dodajte pastu, promešajte sve i prelijte sokom od limuna, parmezanom i ostatkom vode.Umešajte bosiljak ili rukolu, posolite i pobiberite po ukusu.
Servirajte odmah, pospipajući sve sa još parmezana i maslinovog ulja. Ako dodate i gambore propržene na puteru u pastu, dobićete savršenu kombinaciju.
4.jpg

Preliv od bosiljka
Za ovaj recept potrebno je:
2 šolje svežeg bosiljka
1/4 šolje maslinovog ulja
4 čena belog luka
50 grama oraha
1/2 šolje rendanog parmezana
250ml pavlake za kuvanje
malo soli i bibera
U blender staviti bosiljak i beli luk. Uključiti blender i polako dodavati maslinovo ulje. Nakon tridesetak sekundi dodati orahe i parmezan i uključiti blender da se sve dobro isecka i promeša.
U tiganj na laganoj vatri staviti pavlaku i dobro zagrejati. Deo pavlake staviti u blender i dobro izmešati sa prethodnom smešom. Ovako dobijenu smešu sjediniti sa preostalom pavlakom u tiganj i kuvati narednih 5 minuta. Dodati so i biber po ukusu.

Pored paste, ovaj preliv savršeno ide uz lososa ili tuna stek.

Koji su vaši omiljeni prelivi za pastu?

Advertisements

1 thought on “This is PASTAAAA!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s