Kod Zeke u kuhinji – Raw edition

Kad treba da se skuva neko jelo, da bude neobično, drugačije, da ponudi gostima nešto što ne mogu da probaju svaki dan – no problem! Međutim kad na večeri imaš gošću koja jede samo sirovu hranu, e onda je već izazov da se napravi čitav obrok a da to bude i nešto neuobičajno. Moj dodir sa sirovom ishranom do tog momenta je bio vrlo mali – sokovi, smutiji, salate, ali je sve to išlo uglavnom uz neko kuvano jelo.
Došlo je vreme da zasučem rukave, upregnem internet i istražim šta se dobro kombinuje sa čim u sirovom izdanju, koje je vreme pripreme jela, kako izgledaju glavni obroci – i jednostavno, da se inspirišem.
img_20170111_222316
Iz prodavnice sam se vratio sa širokim izborom namirnica. Nije mi bilo u planu sve da iskoristim – dok sam ubacivao voće i povrće u korpu u glavi sam lagano formirao ideju šta da pravim, ali volim šarenilo namirnica ispred sebe, to mi dodatno pomaže da osmislim neko jelo, a i ostavlja mogućnost improvizacije i nadogradnje ideje tokom samog spremanja jela.
Meni te večeri je izgledao ovako:
Pasta od zelenih tikvica sa prelivom od karfiola i avokada
Violeta salata
Bilja puding

Pasta od zelenih tikvica sa prelivom od karfiola i avokada
Za ovo jelo potrebno je:
1 zelena tikvica po osobi
jedan manji karfiol
jedan avokado
pola limuna
kulinat natur
italijanska mešavina začina
Šaka bebi spanaća po osobi
šoljica indijskog oraha
bademovo mleko
malo maslinovog ulja
rukola (opciono)

Potopite indijske orahe u bademovom mleku i ostavite ih da odstoje dva do tri sata.
Prebacite ih potom u blender u koji ćete staviti avokado, karfiol, rukolu, maslinovo ulje i isceđeni limunov sok i začine. Izblendirajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
img_20170113_184355
Tikvice izrendajte na duge tanke listiće šnitove. Centralni deo sa semenkama se ne renda, njega odložite i iskoristite sledećeg dana za, na primer, grilovano povrće.
Ovako narendane tikvice rasporedite na tanjir, pospite okolo bebi spanać i nalijte prelivom. Jelo možete ukrasiti sa još indijskih oraha i klicama spelte (objašnjene kako se prave u sledećem receptu).
img_20170113_185534

Violeta salata
Napomena:
Ako bacite pogled na spisak donatora za pretrčane kilometre, videćete tamo i jednu Violetu. Salata je dobila ime upravo po njoj. Nema veze sa tim što je donator, ali ima veze sa tim što je osoba koja se uvek najviše obraduje kad pravim ovu salatu 😀

Za ovo jelo potrebno je:
1 avokado
250g čeri paradajza
200g mocarele
italijanska mešavina začina
klice spelte (opciono)
rukola (opciono)

Klice spelte se prave tako što ih potopite uveče, ujutru procedite, isperete i ostavite da proklijaju u toku dana. Jednostavno.
Salata se pravi još jednostavnije. Isecite čeri paradajz na pola, avokado na kockice, usitnite mocarela sir, dodajte italijansku mešavinu začina, klice spelte i rukolu, prelijte maslinovim uljem i izmešajte.img_20170113_182044

Bilja puding
(Jer se Bilji ovo najviše dopada, očigledno 😀 )
Za ovo jelo potrebno je (po osobi):
4-5 urmi
par malina
cepane višnje
bademovo mleko
4 velike kašike čia semenki
malo meda

Uveče usitnite urme, dodajte ih čia semenkama, nalijte bademovim mlekom, dodajte malo meda, sve promešajte i ostavite da odstoji 2-3 sata, pa potom dodajte i maline (ovo je kako ne bi završile na dnu posude, a kad semenke upiju tečnost da ne bi stajale baš na vrhu). Prebacite činiju u frižider, pa ujutru, kad su semenke upile svu tečnost stavite na puding cepane višnje.

I to je to. Evo kako je na kraju sve izgledalo.img_20170113_190042
Moram da priznam da smo se poprilično rasturili od hrane te večeri, a kao epilog svega ću pomenuti da sam sledećeg dana imao trening na Avali koji sam odradio energičniji i živahniji nego ikad, i da mi je trčanje uzbrdo palo lakše nego ikad te ću svakako eksperimentisti još sa ovim vidom ishrane.
Dakle, sirovo nije surovo 🙂

P.S. Sledeći pt nešto i za one koji jedu meso. Obećavam 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Kod Zeke u kuhinji – Raw edition”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s