Iz Zekine kuhinje – episode II

Jesen i zima umeju da budu sumorne, pogotovo kad teški sivi oblaci okuju sunce, i hladan vetar sablasno prožviždi kroz ispražnjene ulice. I zato evo jela sa jednom namirnicom živahne boje da vam unese malo kolorita u dan 🙂

Pogačice s bundevom
Za ovo jelo potrebno vam je:
-300-400g narendane bundeve
-100g rikote
-ražano brašno
-2 jaja
-prašak za pecivo
-so
-biber
-kulinat natur
-malo maslinovog ulja

1

Izrendanu bundevu posoliti i ostaviti minutu-dva da pusti vodu, dodati sir, kulinat, jaja i maslinovo ulje i promešati, polako dodavati brasno i prašak za pecivo dok se ne dobije meko, pomalo lepljivo testo. Kašikom ređati pogačice na pleh prekriven papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći pogačice dok ne porumene.

Pogačice možete jesti same, kao prilog uz jela, a ja lično najviše volim da sitno iseckam beli luk, dodam origano i bosiljak, i sve to pomešam sa jogurtom i pavlakom i onda da ih natapam u smesi.

A kad smo već kod narandžaste boje, evo i jedan drugačiji carboloading recept.

Pasta sa crvenim sočivom
Za ovo jelo potrebno vam je:
-100g crvenog sočiva
-malo maslinovog ulja
-malo brašna
-1 šargarepa
-kulinat natur
-pasta

red-lentilsPrelijte crveno sočivo vodom i ostavite da odstoji par sati. Sitno iseckajte šargarepu.
Blago zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte brašno i kulinat. Kad se sve sjedini, dodajte proceđeno sočivo, mešajte minut-dva i potom dodajte šargarepu i prelijte sa vodom tako vode bude dva do tri prsta više od sočiva. Kuvati na laganoj vatri dok voda ne ispari i ne dobijete jedinstvenu žitku smesu.
Obarite pastu po izboru, prelijte sočivom i uživajte 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s