Iz Zekine kuhinje

Berba ’78, geografsko poreklo Vojvodina. Oblast poznata po hrani i dobroj kuhinji. Nije ni čudo što volim da se petljam sa namirnicama, mada je trčanje uticalo na to da se odvojim od tradicionalno obilne i jake hrane. Mnogi povezuju zdravu kuhinju sa zrnevljem, semenkama i bezukusnim obrocima, drugi se hvataju za ekstremne dijete i trend ishranu poput hrono-kuhinje. Ja zastupam stav da čovek može da jede sve – dok god je to u umerenim količinama. Ja sam prestao da jedem meso iz ličnih/moralnih razloga, ali neću nikoga odgovarati od toga. Takoće, nisam neko ko broji kalorije, pazi u gram šta stavlja u jelo i poznaje nutritivne vrednosti svake namirnice kako bi vas nagovorio da je baš to prava stvar za vas jer su najnovija naučna istraživanja otkrila kako ćete hraneći se njome živeti večno.Ideja članaka na blogu vezanih za ishranu je da podelim sa vama neke moje recepte, da se za svakog nađe po nešto, tako da ćete ovde naći razne predloge za vaše hedonističko-gurmanske avanture…
A sad, zasucite rukave, stavite kuvarsku kapicu i kecelju, pa da počnemo.

Dva brza doručka sa avokadom
Avokado je jedna od mojih omiljenih namirnica. Znam da ga mnogi smatraju bezukusnim (i meni je bio kad sam ga prvi put probao) i mislim da problem leži u tome što smo navikli na jako začinjenu hranu te stoga ne možemo osetiti one blaže, suptilnije ukuse. Problem je i to što je on i dalje poprilično skup te se ljudi retko odlučuj da ga kupe i nemaju iskustva kako odabrati lep, zreo avokado pa završe sa nečim nezrelim i krtim.

01avc

Doručak 1
Za ovaj doručak potrebno vam je:
-šaka leblebije
-šaka heljde
-1 zreo avokado
-kulinat natur
-italijanska mešavina začina
-čia semenke (opciono)

Leblebiju i heljdu potopite preko noći, ujutru procedite i kuvajte 10-15 minuta. Dok se kuva, očistite i iseckajte avokado. Skuvanu smesu procedite, u nju dodajte začine i čia semenke i…doručak spreman!

Doručak 2
Za ovaj doručak potrebno vam je:
-1 zreo avokado
-2 banane
-1-2 šolje jogurta (u zavisnosti koliko želite da bude gusto)

Prosto – sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Možete jesti samo, a možete u doručak ubaciti i ovsene pahuljice, umakati u njega štapiće od heljde ili bilo šta drugo što vam se učini kao dobra kombinacija. Napomenuću samo da je ovo idealan doručak za „početnike“ sa avokadom, pošto će vas lagano navići na njegov ukus, kao i da nije strašno ako avokado koji ste kupili nije u potpunosti zreo, pošto će ga blender iseckati, a jogurt omekšati.

av1

A kad sam već pomenuo heljdine štapiće za umakanje, evo i recepta:

Heljdini štapići
Za ovaj recept vam je potrebno:
-125 g putera
-2 kašike jogurta
-2 jaja
-1 kašičica soli
-1 prašak za pecivo
-200-250g heljdinog brašna
-susam, golica (opciono)

Istopite puter i pomešajte ga sa jednim jajetom i jednim žumancetom, jogurtom, solju i praškom za pecivo, a zatim postepeno dodavjte heljdino brašno dok se ne dobije masa koja se neće lepiti za prste. Oblikujte štapiće (najlakše je napraviti kuglicu koju ćete posle istanjiti), premažite preostalim belancetom i pospite susamom i/ili golicom ako želite. Ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta.

Ja inače volim da dajem imena svojim jelima, ali kao što se iz gore navedenih naziva može videti, ova dva doručka su još uvek neimenovana pa ako imate neki interesantni naziv za njih, kontaktirajte me da ih prekrstimo zajedno 🙂

 

Advertisements

1 thought on “Iz Zekine kuhinje”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s